Alimentaţia şi caria dentară

Alimentaţia şi caria dentară

Nu există dubii în ceea ce priveşte directa legătură dintre alimentaţie şi caria dentară. Care ar fi câteva lucruri de care să ţinem cont?

În mintea noastră trebuie fixat un adevăr: orice am mânca, dinţii noştri au de suferit. Nu există o alimentaţie sau dietă specială care să prevină în totalitate caria dentară/ Aşadar, când şi cum mâncăm sănătos pentru dinţi?

Ca şi recomandări generale ar fi următoarele:

  • Consumul alimentelor ce conţin celuloză, fibre, cum ar fi ridichi, fructe cu coajă şi sâmburi, pâine neagră etc;
  • Reducerea consumului de glucidelor (hidraţi de carbon / zahăr);
  • Dispersarea consumului alimentar în mai multe mese de-a lungul unei zile;
  • Între mese nu trebuie consumat zahăr. Zaharoza, fructoza, maltoza, lactoza, amidonul etc. vor fi descompuse de bacteriile cariogene, iar astfel este favorizată apariţia cariei dentare.

alimentele si caria dentara

În urma unui studiu realizat în Suedia, (studiul Vipeholm), s-a ajuns la concluzia că există o creştere semnificativă în incidenţa cariei dentare la consumul zahărului între mese şi sub formă lipicioasă, aderentă. Dacă zahărul a fost consumat cu ocazia meselor şi sub formă lichidă, chiar la creşterea de 10 ori mai mare a cantităţii de zahăr, incidenţa cariei a fost redusă. Care e concluzia atunci? Cantitatea şi intervalul de timp la care sunt consumaţi carbohidraţii sunt decisive în apariţia cariei dentare. Cantitatea minimă relevantă pentru producerea patologiei este de aproximativ 15 mg zaharoză – nici măcar o linguriţă!

Care sunt alimentele care trebuie consumate mai des?

După savurarea unei mese gustoase ne place să finalizăm cu ceva dulce. Nu mai are rost să menţionez că acest lucru nu este foarte sănătos pentru ţesuturile dentare dure. Ar fi recomandat să încheiem o masă copioasă cu un fruct sau o legumă proaspătă (măr, portocală, morcov etc.) De ce? Fiind alimente tari, vor îndepărta o parte din depozitele moi rezultate în urma mesei, favorizând curăţirea suprafeţelor dentare.

Dacă nu avem destul timp sau nu avem la îndemână un fruct sau o legumă, este recomandată guma de mestecat fără zahăr!

ciocolata

Obiceiul nostru de a lua o bucată de ciocolată sau de a ronţăi câteva ceva între mese pentru a ne potoli foamea nu este dăunător doar pentru sistemul digestiv, ci şi pentru săntatea dentară. Dacă dorim neaparat să consumăm câteva ceva, de preferat este să mâncăm fructe, legume, nuci, lapte şi produse lactate naturale (iaurt, brânză etc.), care să nu fie suplimentate cu zahăr. 

Nu există o alimentaţie care să prevină în totalitate caria dentară. Dacă ţinem cont de aceste sfaturi însă, se limitează timpul în care bacteriile produc acizi, ceea ce duce reduce atacului acid asupra smalţului şi totodată oferă timp suficient salivei pentru a realiza remineralizarea ţesutului dur dentar.

Rezultatul – mai puţine carii dentare! 

Categorii

Suport clienti 08:00-18:00

0724557533 sorin@sorinboata.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!