Halena sau respirația urat mirositoare

Halena sau respirația urat mirositoare

Halena (sau halitoza) este o problema destul de comuna care poate avea mai multe cauze. De cele mai multe ori, respiratia urat mirositoare este consecinta unei igiene orale precare sau se datoreaza unei afectiuni orale. Uneori, halena poate semnala o afectiune generala.

 


 

Care sunt cauzele respiratiei urat mirositoare ?

a. Igiena orala precara

Daca nu va periati zilnic dintii, resturile alimentare vor ramane in diferite zone ale cavitatii bucale, cum ar fi spatiile dintre dinti sau chiar pe suprafata limbii.

Sub influenta bacteriilor din placa dentara, aceste resturi vor suferi un proces de descompunere, care va cauza un miros neplacut (acest proces se numeste fermentatie acida si elibereaza in cavitatea bucala diverse gaze urat mirositoare).

Alimente precum usturoiul, cafeaua sau ceapa pot agrava problema. Daca consumati asemenea alimente, periajul dentar (chiar si folosirea apelor de gura) vor acoperi doar temporar mirosul. Mirosul nu va disparea definitiv decat dupa ce alimentele sunt digerate.

Protezele dentare care nu sunt zilnic curatate pot de asemenea cauza o respiratie urat mirositoare. Daca aveti proteze mobilizabile (totale au partiale), acestea trebuie zilnic igienizate cu apa calduta, sapun si/sau agenti specifici de curatare.

Fumatul provoaca o respiratie cu miros caracteristic. Pe langa aceasta, fumatul poate pata dintii, reduce sensibilitatea gustativa si irita gingiile sau mucoasa orala.

 

b. Afectiuni la nivelul cavitatii bucale

Cariile dentare pot cauza halena mai ales cand sunt adanci si multe. Cariile mari pot retine resturi alimentare, provocand un miros si un gust neplacut.

In cazul afectiunilor parodontale (gingivite, periodontite), halena si un gust metalic persistent sunt intre primele semne. Se recomanda un tratament cat mai precoce, inainte ca boala sa progreseze in structurile profunde ale parodontiului marginal (os alveolar, ligamente periodontale).

Alte cauze ale respiratiei urat mirositoare pot fi obturatii incorect adaptate, o lucrare dentara (coroana, punte) care a devenit mobila sau infectii cu ciuperci (candidoze).

Xerostomia sau "gura uscata" poate fi o alta cauza a respiratiei urat mirositoare. Saliva este necesara pentru umezirea cavitatii bucale, pentru a neutraliza acizii produsi de bacterii in timpul fermentatiei acide sau pentru a indeparta celulele moarte sau resturile alimentare care se acumuleaza pe limba, obraji sau gingii.

Xerostomia poate fi un efect secundar al unor tratamente medicamentoase (antialergice, antihistaminice etc.), poate fi cauzata de afectiuni ale glandelor salivare sau de respiratia continua pe gura.

 

c. Afectiuni generale

Mai multe afectiuni generale pot cauza o respiratie mirositoare. Dintre acestea, amintim : afectiuni respiratorii, sinuzite, bronsite, diabet, afectiuni hepatice sau renale.

 

Cum pot preveni respiratia urat mirositoare ?

  • Pastrati o igiena orala riguroasa. Periati dintii de cel putin doua ori pe zi, insistand si asupra gingiilor si a limbii.
     

Nu uitati sa folositi ata dentara sau periute interdentare. Folositi si apa de gura ; aceasta poate contine agenti antibacterieni si, in plus, ajuta la improspatarea respiratiei.

Planificati controale dentare periodice de cel putin doua ori pe an. In timpul controalelor periodice, medicul stomatolog va trata cariile incipiente (pe care dumneavoastra nu le puteti sesiza), afectiunile gingivale si parodontale si orice alta problema pe care o descopera.

Anumite lucrari dentare pot avea nevoie de reparatii sau reconditionari. De asemenea, in timpul controlului periodic, medicul stomatolog va efectua un periaj profesional, indepartand placa dentara si tartrul.

Incercati sa reduceti cantitatea si frecventa de consum a dulciurilor si a bauturilor dulci.

Incercati sa reduceti fumatul.

Consumati guma de mestecat (fara zahar). Aceasta stimuleaza secretia salivara si pastreaza mucoasele orale umede.

 

Daca respiratia urat mirositoare nu dispare ?

In acest caz, este important sa contactati medicul dumneavoastra stomatolog. Daca aveti o problema la nivelul cavitatii bucale, acesta o va trata.

Daca medicul considera ca halena nu se datoreaza unei afectiuni orale, va va recomanda un consult la un alt medic specialist (internist, medicina generala) pentru a stabili cauza respiratiei urat mirositoare.

Categorii

Suport clienti 08:00-18:00

0724557533 sorin@sorinboata.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!