Sensibilitatea dentara

Sensibilitatea dentara

Sensibilitatea dentara este o problema intalnita la un numar destul de mare de persoane. Aceasta afectiune apare cand smaltul care protejeaza dintii devine prea subtire sau cand gingia se retrage de la nivelul dintilor lasand zone din radacinile acestora descoperite.

sensibilitate dentara

Sensibilitatea dentara se manifesta prin dureri de intensitate variabila la nivelul unui dinte sau grup de dinti. Durerile sunt declansate de consumul alimentelor reci, calde, dulci sau acide, de periajul dentar si, uneori, chiar de inspirarea aerului mai rece.

Sensibilitatea dentara poate aparea si disparea de mai multe ori pe parcursul timpului.

 

Originea sensibilitatii dentare

Dintii sanatosi sunt alcatuiti din tesuturi dure care protejeaza pulpa dentara (sau "nervul") situata in mijloc. Cea mai mare parte a unui dinte este alcatuita dintr-un material organic, de culoare galbuie, numit dentina.

La nivelul coroanei dintelui, dentina este protejata la exterior de un strat extrem de rezistent de smalt. Smaltul este cel mai dur tesut din organismul uman si nu contine nici vase de sange si nici nervi. Smaltul este mai gros spre varful dintelui si mai subtire la nivelul gingiei.

La nivelul radacinilor, dentina este acoperita de un strat subtire de cement dentar. Cementul nu este asa de dur si rezistent ca smaltul, jucand mai mult un rol in sustinerea dintelui in alveola osoasa prin intermediul ligamentelor periodontale.

alcatuirea dintelui
retractie gingivala

retractie gingivala

 

Dentina contine o serie de canalicule microscopice umplute cu terminatii nervoase minuscule care pornesc de la nivelul pulpei si se indreapta spre exteriorul dintelui, ajungand pana la granita dintre dentina si smalt respectiv dentina si cement. Acestea se numesc canalicule dentinare.

canalicule dentinare

canalicule dentinare

!!!Sensibilitatea dentara apare atunci cand dentina isi pierde stratul protector de smalt sau cement iar stimulii externi, reprezentati de alimente calde, reci sau dulci ajung pana la nivelul terminatiilor nervoase din interiorul canaliculelor dentinare.

Este de remarcat ca la nivelul radacinii, dintele mai are un strat protector reprezentat de gingia care inveleste dintii pana la nivelul coroanei acestora. Cementul dentar dezvelit (spre deosebire de smalt) este la randul lui sensibil la variatiile de temperatura.

 

Care sunt cauzele sensibilitatii dentare ?

Sensibilitatea dentara poate fi provocata de mai multi factori:

Factori care provoaca pierderi de smalt

  • Periajul dentar agresiv, prea frecvent sau realizat cu periute cu peri prea duri poate provoca uzura progresiva a smaltului, in special in zona in care dintele se intalneste cu gingia (unde smaltul este mai subtire).
  • Eroziunea dentara reprezinta uzura si disolutia smaltului sub influenta mediului acid din cavitatea bucala. Cea mai frecventa cauza a eroziunii dentare este consumul de alimentele si bauturi acide: sucurile de fructe (in special portocale si mere), vinul, berea sau bauturi carbogazoase (cola, limonada).
  • Bruxismul sau scrasnitul involuntar al dintilor (in special daca apare in timpul noptii) poate favoriza o uzura a smaltului si abrazia progresiva a dintilor.
  • Fractura dentara sau o obturatie mobila sau fisurata sunt alte cauze care pot duce la expunerea dentinei.

Factori care lasa descoperite portiuni de pe suprafata radacinii dintilor

  • Retractia gingivala poate expune atat dentina cat si cementul dentar, creand zone sensibile pe suprafata radacinilor (vezi imaginea de mai sus).
  • Gingivita este o inflamatie a tesutului gingival care poate favoriza retractia gingiei datorita acumularii de placa dentara si tartru. Fazele mai avansate sunt caracterizate de aparitia pungilor parodontale, spatii care pot fi ocupate de bacterii sau celule moarte, provocand agravarea situatiei.
punga parodontala

punga parodontala

Alte cauze

  • Anumite tratamente dentare (slefuirea dintilor, tratamentul cariilor adanci, uneori detartrajul) pot produce o crestere temporara a sensibilitatii dentare. De obicei, aceasta dispare in cel mult cateva saptamani.
  • Uneori, tratamentele de albire pot provoca o crestere a sensibilitatii dintilor fie in timpul tratamentului, fie la terminarea acestuia. Este bine sa discutati aceste aspecte cu medicul dumneavoastra inainte de inceperea procedurii.
 

Cum putem preveni aparitia sensibilitatii dentare ?

Putem face multe lucruri pentru a preveni aparitia sensibilitatii dentare. Majoritatea masurilor care urmeaza nu sunt dedicate exclusiv prevenirii sensibilitatii dentare, ci ajuta si la mentinerea sanatatii orale in general.

  • Periati-va dintii de cel putin 2 ori pe zi cu o pasta de dinti fara agenti abrazivi. Igiena orala regulata reduce sansele aparitiei sensibilitatii dentare si ajuta la prevenirea aparitiei gingivitei.

  • Nu uitati sa va inlocuiti periuta imediat ce observati semne de uzura sau, altfel, cel putin la fiecare 2 luni. O periuta dentara uzata (indiferent daca este manuala sau electrica) poate conduce atat la retractia gingiei cat si la uzura smaltului.

  • Folositi o periuta cu peri moi si periati cu blandete in jurul gingiei pentru a nu traumatiza tesutul gingival. Un periaj prea agresiv poate distruge progresiv smaltul, favorizand si aparitia retractiei gingivale.

  • Folositi o pasta de dinti cu fluor care protejeaza atat smaltul cat si eventualele zone dezgolite de pe suprafata radacinilor.

  • Reduceti alimentele acide din dieta si incercati sa le pastrati strict pentru ora meselor principale. Acestea pot produce o disolutie a smaltului cauzand aparitia eroziunii dentare.

  • Nu va periati dintii cel putin o ora dupa ce consumati alimente acide. Periajul dentar efectuat la doua-trei ore de la atacul acid permite remineralizarea (adica refacerea) smaltului, datorita ionilor de calciu si fosfatilor din saliva. Daca puteti, clatiti doar cu apa curata imediat dupa ce consumati alimente acide.

  • Daca observati semne de bruxism, anuntati imediat medicul dumneavoastra. Acesta va poate recomanda folosirea unei gutiere de protectie pe timpul noptii. Nu uitati, scrasnirea necontrolata a dintilor poate provoca multe probleme dentare.

  • Daca va ganditi la un tratament de albire, discutati mai intai aspectul sensibilitatii cu echipa medicala. Daca este nevoie, puteti folosi o pasta de dinti desensibilizanta timp de cateva saptamani inainte de inceperea tratamentului.

 

Cum se trateaza sensibilitatea dentara ?

Daca aveti probleme cu sensibilitatea dentara, incepeti prin a vizita medicul dumneavoastra. Sensibilitatea dentara este in mod normal cauzata de o uzura a smaltului (care lasa descoperita dentina) sau de expunerea unor zone de pe suprafata radacinilor.

Totusi, in unele situatii, durerile sau disconfortul pot avea alte cauze: o carie dentara, un dinte fracturat sau o obturatie mobila. Un examen stomatologic va clarifica diagnosticul si va exclude orice alte cauze.

Uneori, tratamentul se poate rezuma la obturarea unei carii sau inlocuirea unei obturatii. Daca este necesar, medicul va poate prezenta si metode de periaj mai eficiente si mai sigure.

Tratamentul sensibilitatii variaza in functie de gravitatea leziunii si circumstantele clinice:

  • Paste de dinti desensibilizante

    Exista o multitudine de paste de dinti create special pentru dinti sensibili. De obicei, acestea se folosesc regulat pentru mai multe luni. Dupa cateva aplicari, ar trebui sa observati o imbunatatire a situatiei.

    Daca durerile sunt mai severe, puteti intinde un strat de pasta direct pe zonele sensibile ale dintilor cu ajutorul degetului sau a unei bulete de vata.

  • Geluri cu fluor

    Gelurile sau solutiile cu fluor se aplica la cabinetul stomatologic fie cu ajutorul unor pensule, fie cu ajutorul unor linguri, care se pozitioneaza pe dinti pentru cateva minute.

    Gelurile cu fluor ajuta la intarirea smaltului, contribuind si la reducerea durerilor. De obicei, este nevoie de mai multe sedinte pentru ameliorarea simptomelor.

  • Bonding

    Daca gelurile cu fluor nu ajuta, se poate incerca aplicarea de rasini compozite fluide pe zonele sensibile. Aceste substante au rolul de a sigila canaliculele dentinare expuse, ameliorand astfel durerile.

    Rasinile fluide se aplica prin pensulare pe zonele descoperite de pe suprafata radacinilor, apoi, pentru intarire, acestea sunt supuse unui proces de fotopolimerizare (la fel ca obturatiile compozite).

  • Grefa gingivala

    Daca sensibilitatea dentara are ca si cauza principala descoperirea unei zone mai intinse a radacinii datorita unui proces de retractie gingivala, medicul dumneavoastra ar putea sugera apelarea la o grefa gingivala.

    Grefa gingivala este o interventie chirurgicala care are ca scop acoperirea zonelor expuse de la baza unui dinte cu o grefa gingivala. Aceasta interventie va proteja radacinile descoperite si va reduce sensibilitatea.

    remodelare gingivala

    un exemplu de grefa gingivala pentru a acoperi 
    o zona expusa din radacina unui dinte

  • Devitalizarea dintelui

    Daca sensibilitatea dentara provoaca dureri intense si toate metodele de tratament se dovedesc ineficiente, medicul va recomanda devitalizarea dintelui ("scoaterea nervului") prin efectuarea unui tratament endodontic urmat de obturatia canalelor radiculare.

Categorii

Suport clienti 08:00-18:00

0724557533 sorin@sorinboata.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!